KTM Sint Caecilia zingt bij de Herdenkingsdienst in het Trappistenklooster in Tilburg.
Zeven van de acht kinderen Löb, vijf van hen zijn in 1942 omgekomen.
Ludwig Löb en Jenny Löb-Van Gelderen waren oorspronkelijk een Joods paar uit Bergen op Zoom dat al in 1906, bij hun trouwen, besloot tot het katholicisme over te gaan. Na een verblijf in Indonesië vestigden zij zich in Berkel. Zij hadden 8 kinderen waarvan er zes intraden bij de Trappisten. Drie meisjes in Koningoord, Berkel en drie jongens in Koningshoeven, Tilburg.
Bij de razzia van 2 augustus 1942 werden George, Robert, Ernst, Theodora en Lina Löb uit hun kloosters gehaald en naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze allemaal kort erop zouden worden vermoord.Getuigenis deel l
Elk jaar staan we stil bij onze broeders Löb die op 2 augustus 1942 door de nazi’s uit Koningshoeven werden weggehaald. Hun zussen, die waren ingetreden in het nabijgelegen klooster Koningsoord, ondergingen die dag hetzelfde lot. Allen werden afgevoerd naar Auschwitz waar zij het leven lieten. Ook na zo’n lange tijd is dit nog steeds een pijnlijke gebeurtenis in de geschiedenis van onze gemeenschap. Na de Tweede Wereldoorlog was het credo ‘Nooit meer Auschwitz’. Als we kijken naar wat er nu in Oekraïne gebeurt, weten we: dit hebben we niet kunnen waarmaken.
Dagelijks sterven er velen door oorlogsgeweld, op heel veel plaatsen in de wereld. Daarom vinden wij het van groot belang dat we jaarlijks blijven gedenken. We gedenken allen die door oorlog om het leven komen, ook de broeders en zusters Löb die we niet mogen vergeten. Zij blijven monniken en monialen van onze Orde en van onze gemeenschappen. Wij blijven hun namen herhalen. Enerzijds om de herinnering aan hen levend te houden, anderzijds om een gebed uit te spreken waarin wij God vragen het leed te stoppen. Daarmee committeren wij ons om zelf mee te werken in de strijd tegen het geweld. Het bieden van een schuilplaats aan degenen die het nodig hebben, kan meestal niet omdat we ons niet in de brandhaarden op de wereld bevinden. Op dit moment kunnen we dat wel, in ons klooster. We hebben Oekraïense huisgenoten in onze gemeenschap opgenomen en kunnen nu daadwerkelijk laten zien waar we voor staan: het bieden van een veilige plek, een huis van vrede.
Wij nodigen u uit om samen met ons te herdenken.
Daartoe heten wij u van harte welkom op zondag 3 juli 2022 om 15.00u in onze abdijkerk.
De kerk is vanaf 14.30u open en de toegang is vrij.
Abdij Koningshoeven, Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot
De herdenking
De herdenking in de abdijkerk, op zondag 3 juli 2022, is het verhaal van de familie Löb, van gelukkige mensen, van vluchtende mensen, van vernietigde kloosterlingen, van onzinnig lijden. Tachtig jaar na het vreselijk lot van de familie is het bekende en beruchte verhaal nog altijd een actuele spiegel voor ons allen. De herdenking van vandaag herinnert ons aan levens die we nooit willen vergeten.
De vertelling is verdeeld in zes blokken, waarin de woorden van Maria van Mierlo u meenemen in de betekenis van een levensfase. De liederen van KTM Sint Caecilia omlijsten de fases en sluiten er inhoudelijk en muzikaal op aan. En, net als in het echte leven, lopen de dingen soms ook dwars door elkaar heen. Zo mogen woorden en gezangen, met elkaar verweven, opklinken in de abdijkerk. Samen zullen zij u in de stilte van dit uur meenemen in een wolk van pijn en verdriet – die uiteindelijk wordt verzacht en zelfs overwonnen door de kracht van hoop en geloof.
Verteller Zangers Dirigent Pianist
Maria van Mierlo KTM Sint Caecilia Michel Valk Marjan Fey
Maria van Mierlo is communicatiedeskundige, schrijver en spreker. Zij is eindredacteur van het magazine Klooster! en columnist van het ND. Ze begeleidt en ontwikkelt retraites op basis van de Regel van Benedictus en leeft als leek vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.
Het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia bestaat sinds 1877, nu dus 145 jaar. In dit koor zingen ruim vijftig mannen met verve hun lied. Alleen, als koor, maar ook regelmatig i.s.m. met muziekgezelschappen en solozangers. In toenemende mate zullen zij komende jaren in het Tilburgse leven te zien en te horen zijn. KTM, een aangenaam, bijdetijds en welluidend stadskoor. Mannen waar muziek in zit!
Het gepresenteerde verhaal in woord en lied
1 Hoe het begon
Het leven is goed, het is vrede, de joodse familie Löb vaart wel. De kalmte van gewone levens, waarvan de schoonheid pas doordringt als het voorbij is.
– Song of Peace, Finlandia-hymni – J. Sibelius
2 Op tocht gaan
Nemen wij niet allemaal wel eens een groot besluit? Elk leven kent momenten van op pad gaan, erop uit trekken. De familie Löb besluit katholiek te worden.
– Exodus Song – Pat Boone/Ernest Gold
3 Intreden
De kloosterjaren Koningshoeven en Koningsoord, van vijf cisterciënzer broeders en zusters uit één gezin.
– Monnikenkoor – Verdi/Lemarc
4 Gevangenschap
Ineens is alles anders en zijn daar de ondenkbare, ongelooflijke gebeurtenissen. Arrestaties, gevangenschap, vraagtekens voor de achterblijvers. We vragen ons af: hoe verging het hun?
– The Awakening – Joseph M. Martin (BMI)
5 Sterven
Sterven zonder waarom. Afgebroken levens, voorbode van vele ongeleefde jaren. Verdriet en tranen. En daardoorheen: de vertrouwvolle overgave van de kinderen Löb aan het onvermijdelijke.
– Pie Jesu – Karl Jenkins (Requiem)
6 Wat is vrede?
We zeiden: dit nooit weer. En toch gebeurt het vandaag opnieuw. Maar vernietigende krachten mogen het laatste woord niet hebben. Toen niet, nu niet. Vrede en eenheid; wie zal ze kennen.
– Hymn to Freedom – A. Kropivŝek (arrangement P. Read)
Getuigenis deel 2
Om onze broeders en zusters Löb te gedenken, plaatsen we dit jaar drie struikelstenen: merktekens in het wegdek waarop hun namen staan. Verder herdenken wij de familie Löb op zondag 3 juli 2022 om 15.00 uur in de abdijkerk tijdens een bijzondere, verhalende en muzikale bijeenkomst. Daarin komt niet alleen de vreselijke gebeurtenis van tachtig jaar geleden aan bod maar vertellen we ook hoe het verleden zich helaas opnieuw, in het heden, manifesteert.
We lieten een monument ontwerpen, voorzien van een gedenkplaat met de namen van de broeders en zusters Löb. Het monument is er ook voor broeder Aelredus Drost, omgekomen in 1948 in China, en voor de zeven trappistenmonniken van Onze Lieve Vrouw van de Atlas in Tibhirine die in 1996 werden vermoord tijdens de Algerijnse burgeroorlog. Voor de beeltenis van het monument lieten we ons inspireren door een verhaal uit het Oude Testament, het offer van Isaac. Daarmee willen we uitdrukken dat de broeders en zusters Löb niet zijn vermoord omdat zij christen waren, maar joods. De gladde wereldbol bovenop het offeraltaar symboliseert de boodschap dat het kwaad niet het laatste woord heeft en dat de mens wordt uitgedaagd het goede in zich te laten opbloeien.
Door te gedenken, hopen wij te voorkomen dat we niet steeds in dezelfde valkuil trappen. Maar er is meer: gedenken leert ons ook omgaan met leed, om het een plaats te geven in ons bestaan. Gedenken helpt ons tevens in onze zoektocht naar troost. Dat heeft alles met spiritualiteit te maken. Ervaringen uit het verleden vormen ons en maken ons klaar voor de toekomst. We moeten niet wegkijken van het leed om ons heen, we willen verdriet niet wegduwen maar juist troost zoeken bij God onze Vader. Als wij het soms niet meer weten, is het leed aan Zijn voeten neerleggen een bijzondere daad waaruit veel steun en troost kan vloeien. Het helpt ons langzaam uit onze gebrokenheid naar een nieuwe heelheid te groeien.
Nu 80 jaar geleden dus. Dit wordt op een bijzondere wijze herdacht op zondag 3 juli a.s. in een speciale bijeenkomst die wordt gevuld met een voordracht van vertelster Maria van Mierlo, afgewisseld met erbij passende liederen gezongen door ons mannenkoor, KTM St. Caecilia.
=====
Geef een reactie